A fenti kérdésre 1965-ben leltük meg a választ. Méghozzá egy nagykanizsai Ki mit tud-on. (Tisztázzuk rögtön, a TEDx rendezvények nem “Ki mit tud”-szerű rendezvények. a szerk.) Ezen az 55 évvel ezelőtti tehetségkutatón feltűnt egy 16 éves lány. Nem is tudott róla, hogy énektanárnője benevezte, ám mégis felállt a színpadra aznap és belekezdett az éneklésbe. Abba az éneklésbe ami azután Európa összes nagyvárosának a színpadára elrepítette és Liszt Ferenc-, Kossuth díjas (2018-ban vette át) elismerésben részesítette. Nagyon sok örömet szerzett a zeneszeretőknek a világban.

 

Zádori Máriáról van szó, szintén Nagykanizsa szülöttje, aki 1965-ben (még Horváth Mária néven) elnyerte az ország tehetségkutatójának első díját. Ezután pár évvel Ivánkovits Ferencné (az énektanárnő) felköltözött vele és tanítványaival a fővárosba. Budapestre, ami akkoriban minden történésnek a központja volt az internet nélküli világban. A többi pedig már történelem.

Vajon mi lett volna a tehetségével, ha nincsen az énektanárnője? Esetleg a Ki mit tud lehetősége? A két összetevő, az “ösztönzés” és a “helyszín. A TEDxNagykanizsa is ezeket próbálja megadni a helyi ötleteknek, embereknek.

A TEDx-nek lényege: olyan ötletek, gondolatok, projektek közlése ami a nagyvilág számára fontos lehet. Amit Mi, a kisebb, helyi közösségek fontosnak tartunk elmondani. Az ösztönzés AZ, hogy el tudjuk juttatni a TEDx rendezvénnyel, nagyon sok erre fogékony emberhez. A helyszín pedig TEDxNagykanizsa 2020. szeprember 18. Medgyaszay ház 🙂

Tud-e városunk és környéke a nagyvilágnak adni egy újabb Zádori MáriátÁdám Veronikát (orvos, biokémikus), Cságoly Ferencet (Ybl Miklós-, Kossuth díjas építész), Zemplén Győzőt (fizikus, tanár)? Ők szintén nagykanizsaiak voltak. Esetleg vannak bennünk egyéb, a világot megmozgató ötletek amiket közvetíteni kell? Mi hiszünk benne. Te hiszel?

TEDx rendezvénysorozatok ugyanebben a szellemben, a TED által felügyelt licenszek mellett, de független, lelkes helyi csapatok és közösségek szervezésében valósulnak meg világszerte. Az általunk szervezett rendezvénynek TEDxNagykanizsa a neve, ahol a névben lévő “x” függetlenül szervezett TED-eseményre utal. Eseményünk során a TEDTalks videók és az élő előadások egyvelege mély gondolatokon alapuló párbeszédeket és kapcsolatokat eredményez közösségünkön belül. A TEDx program a TED konferencia általános normáihoz igazodik, de a TEDx események, mint a miénk is, függetlenek és önszerveződőek.

Vélemény, hozzászólás?