Varga Vencel

Mutasd be tevékenységedet kérlek, maximum 3 mondatban. Mi a küldetésed?

Mint slammer, újságíró, és elsősorban önjelölt hobbitanár egy olyan hendikeppel indulhatok a többi tanárral szemben, amelyet lényegében még időben használhatok ki: ez pedig az, hogy ugyanazt az életet élem, mint a diákok. Számomra fontos, hogy a gimnázium után az irodalom ne a kötelező olvasmányok horrorisztikus felidézéseiről szóljon, hanem az irodalommal karöltve kreatív és gondolkodó emberek hagyják majd el a termeket. Miért ne lehetne valami szórakoztató és hasznos, még ha kötelező is?

Hogyan és kb. Mikor ismerkedtél meg a TED/TEDx rendezvényekkel?

Körülbelül 4-5 éve, szerintem a Player.hu osztott meg egy cikket a hamisított ruhavásárlásról. Mérhetetlenül királynak tartottam, hogy valami olyanról van szó végre, amely az életünkkel tényleg összekapcsolódik, mégsem beszéltünk róla. Azóta pedig akárhányszor tanulnom kell, helyette ilyeneket nézegetek, és ábrándozok, hogy egyszer majd én is okoskodhatok valamiről. Ja, várjunk…

Mit jelent számodra a TED/TEDx?

Legitimációt és gondolkodó emberek összességét. Sokkal kevésbé van tudományos konferencia szaga az egésznek, cserébe viszont ezerszer gyorsabban és könnyebben hatnak a hallgatóra ezek az előadások. A TED valahol a kimondatlan mondatok hazája, ahol végre olyanokról beszélhetünk, amit nem tanítanak sem az iskolában, de a racionalitáson felül is érdemes figyelni ezekre az előadókra. Remélem az én előadásom is hatással lesz másokra, végre elmondhatom, miért érdemes dumálni is a gyerekekkel a teremben.

Melyik előadást várod legjobban (a sajátodon kívül) a TEDxNagykanizsán?

Turbuly Lilla előadása esetében már a cím alapján is meg lettem szólítva, konkrétan ebben az élethelyzetben vagyok. Bár biztos vagyok benne, hogy négyszer vissza kell néznem, hogy biztosan megmaradjon minden. De egy embert kiemelni mindig gáz, szóval maradjunk annyiban, hogy a vízpazarlásom is kap pár pofont, a hagyományról alkotott világképem is valószínűleg megváltozik, de flowban maradva szeretném megőrizni a hitemet a fiatalságban, hahaha.

Kivel osztanád meg a TEDx-élményt az ismerőseid közül, miért vele?

Elsősorban azokkal a srácokkal, akik alapvetően nem látják értelmét sem az irodalomnak, sem pedig annak, hogy mégis miért érdemes világvége külsőig is elmenni órákat tartani, hiszen itt minden ilyen kérdést én válaszolhatok meg. Meg ha már itt beszélhetek, biztosan igazam van, haha. Viccet félretéve mindenkinek ajánlom, csapjatok le a maradék jegyre, és nézzék meg a király és profi előadókat, meg engem is. Ajánlom a fenntartásos embereknek, azoknak, akik szerintük már mindent tudnak, akiknek túl sok a céljuk, meg akiknek egyáltalán nincs. Szeptember 18, pont a születésnapom, szomorú lennék teltház nélkül.

Vélemény, hozzászólás?